"Jezme s láskou vlastní místní plodiny, co nejvíce původní, v čase jejich zrání, tak jako si tělo samo říká."
- Já :)
Pro výživu a očistu těla používám nejen naši původní listovou zeleninu (naše zelené superpotraviny) - kopřiva, jitrocel, pampeliška, ptačinec, medvědí česnek, vojtěška, anýz, česnáček, brutnák, lebeda a další.
Ale i užívám kvalitní organicky a bez chemie pěstovaný mladý ječmen a řasu chlorellu, dokud nebudu mít dostatek vlastních z čistého, zdravého a na živiny bohatého prostředí :)
- je to pro mne nepostradatelný základ zdravé výživy, který u mne odstartoval spirálu změn ^_^
AKTUÁLNÍ PŘEHLED MÁM NA FB (tam i poradím...)
Vodu piji zásadně čistou (bez chloru, těžkých kovů, zbytků léků, mikroplastů a pod...).
Občas si místo zákusku koupím banán, pomeranč, suš. rozinky, moruše, fíky, datle (sušených stačí málo a není dobré je jíst často) a nebo para ořech či nepražené kakaové boby a další
Co se týče našeho ovoce a zeleniny, tak si to chce, pokud není vlastní zdroj, sehnat ekozahradníka (různé mapy) s dobrým sklepem (např. Špunar má vlastní jablka, mrkev, čer.řepu a další klidně i v květnu...)
Jaro
naše ovoce - jablka a hrušky, křížaly z jablek a hrušek a začínající bobulky
zelenina - topinambury, mrkev, červená řepa, celer, petržel, vodnice, tuřín...
- ze skleníku zelí, kapustu…
- kvašená zelenina, zelí a kimči
ořechy - převážně vlašské a lískové, občas pinie, mandle a kokos
semínka - konopné, lněné, mák, sezam, jáhly...
oleje - konopný, lněný, olivový, kokosový (samo sebou za studena lisované a čerstvé)
rakytník, šípky...
„divoká zelenina“ (čili plevele a bylinky) roste už z jara, března (některé i přezimují) - Celoroční škola
i s pěstováním se začíná poměrně brzy :)
a hodně hodně zeleného (takový dnes nutný základ...na esenciální aminokyseliny - bílkoviny, organické minerály - hořčík, vitamíny - K2, B12...)
Léto
ráj na naše ovoce a zeleninku ^_^ (přestávám chodit nakupovat a to doslova :D)
ovoce - třešně, moruše, špendlíky (mirabelky), meruňky, švestky…
zelenina - (divoká i pěstovaná) co si jen člověk představí :)
semínka a ořechy - spíše jen občas na chuť...
Podzim
ovoce - hrozny, broskve, kdoule, jablka, hrušky, a spousty dalších
zelenina - pěstovaná se pomaloučku začíná přeorientovávat na kořenovou
pracuje se na kimči (vlastní “česko-osekaný” recept :D) a kvašené zelenině
oříšky - dozrávají naše lískové, vlašské a další
semínka - začínám nakupovat klasiku (viz jaro)
a hodně zelenáčků
Zima
venku se najdou nejen šípky a mišpule, sklep je denně pod útokem
a také peněženka, pokud stále nemáte svůj jedlý ráj - rodový statek
ovoce - vedou vlastní jablka, hrušky a křížale
oříšky - viz jaro
semínka - viz jaro :)
zelenina - co se venku najde,kořenová “a co ekozahradník dá” (viz jaro) a kvašená
s trochou snahy se dá stále najít divoká zeleninka, i pod sněhem :)
a hodně zelenáčů
Jinak řečeno, jím hodně podle toho, co v ČR zrovna dozrává ^_^
A bonusy zdarma k prvním sedmy zasazeným stromům ^_^
Kuchařka aneb jak jím
Jaké přístroje používám aneb proč nepotřebuji velkou kuchyň
Kde nakupuji aneb proč nemusím chodit do supermarketů
Na závěr bych rád dodal toto: (ze stránky RodnaZelen)
U ovoce, zeleniny, oříšků a semínek je důležité, aby byly sklízeny co nejvíce zralé - nejvíce živin se v plodech tvoří týden až dva před dozráním, ale pouze pokud mají spojení s matečnou rostlinkou
Proto moc nedoporučuji tropické, španělské a pod. - jsou trhány zelené a často velmi chemicky ošetřené
- pak je tu velká ekologická stopa
- a ekonomická stránka věci - vždy je lepší podpořit naše zemědělce - svůj náROD
Ale všeobecně - zralý bio banán je zdraví prospěšnější než nezralé stříkané jablko...
“Nejedzte potravu s krvou, lebo budete ako zvery divé a mnohé choroby vás navštívia. Jedzte stravu čistú, ktorá rastie na poliach vašich, v lesoch a sadoch vašich, nadobudnete vy vtedy sily ohromné, sily svetlé a nepostihnú vás choroby a mučenia so strádaním.”
Prikázanie Boha Svaroga
Moje dlouhá a trnitá cesta? :)...círka 25 let jsem žil na maso/mléko/cukr/sůl/pečivové (konvenční) stravě s neutuchající potřebou vše vařit, dochucovat a dělat složitějším -> prostě klasická snaha přechytračit přírodu - takové to "aby to bylo chutné, krásné a bla bla bla...(největší boom přicházel po dvacátém prvním roku). A pomalu, ale jistě jsem se (s pomocí lékařů) loučil se zdravím (a taky s obrovským množstvím času na přípravu jídla a ještě většího množství energie a peněz).
Pak jsem přecházel na vegetariánství a následně veganství ve snaze odkyselit organismus. Někdy v té době jsem objevil vitariánství. Ze začátku jsem se klasicky trápil s klíčením luštěnin a obilovin, mixováním smooties, všem možným kombinacím ala sušeným plackám a raw tyčinkám (zase to požitkářské "aby to bylo chutné, hezky to vypadalo...) a špatným (dle většiny lidí normálním) pitným režimem. Ale pořád to bylo značně lepší (a chutnější) než konvenční strava. Hodně mě to posunulo, ale nebylo to ono (což se začalo ukazovat postupně za pár měsíců).
A pak jsem narazil na jednoduché principy z přírody a poznal, že všechny ty super uper kombinace a podobné vychytávky jsou jen ztráta času, peněz a dokonalého zdraví tím nedosáhnu. A taky, že to chce ze začátku nějaký ten "zelený most" ^_^. Tímto v plných obrátkách odstartovalo moje uzdravení (i s autoimunitních onemocnění, čemuž doktoři do dnes nevěří...).
Opravdu jen stačí pozorovat, jak je v přírodě vše jednoduché a přesto dokonale funkční
Tak proč se to snažit pracně měnit na něco složitého a méně funkčního?
Z knižní série Zvoníci cedry Ruska:
„Ale copak dobrého je na pití, kouření, nesmyslném a zhoubném trávení velkého množství masa zvířat, když tolik překrásného rostlinného je stvořeno speciálně pro výživu člověka?"
- Anastasia
„Veselému člověku připadá veselý celý svět.“
- Johann Wolfgang Goethe