"Jezme s láskou vlastní místní plodiny, co nejvíce původní, v čase jejich zrání, tak jako si tělo samo říká."
- Já :)


Pro výživu a očistu těla používám nejen naši původní listovou zeleninu 
(naše zelené superpotraviny) - kopřiva, jitrocel, pampeliška, ptačinec, medvědí česnek, vojtěška, anýz, česnáček, brutnák, lebeda a další
Ale i si kupuji mladý ječmen a řasu chlorellu, dokud nebudu mít dostatek vlastních z čistého, zdravého a na živiny bohatého prostředí :)
- je to pro mne nepostradatelný základ zdravé výživy (důvod najdete ZDE nebo v obrázku napravo)



Občas si místo zákusku koupím banán, pomeranč, suš. rozinky, moruše, fíky, datle či goji (sušených stačí málo a není dobré je jíst často)

a nebo kokos, para ořech, piniové (cedrové) oříšky, mandle, nepražené kakaové boby a další


Co se týče našeho ovoce a zeleniny, tak si to chce, pokud není vlastní zdroj, sehnat ekozahradníka s dobrým sklepem (např. Špunar má vlastní jablka, mrkev, čer.řepu a další klidně i v květnu...)


Jaro

(v odkazech najdete více podrobností)

ovoce - jablka a hrušky, křížaly z jablek a hrušek a začínající bobulky

zelenina - topinambury, mrkev, červená řepa, celer, petržel, vodnice, tuřín...

- ze skleníku zelí, kapustu…

- kvašená zelenina, zelí a kimči

ořechy - vlašské a lískové

semínka - pohanka, konopné, lněné, mák, dýňová, slunečnice, sezam, jáhly, občas chia

oleje - lněný a výjimečně i olivový (oba samo sebou za studena lisované a čerstvé - poradím kde aktuálně kupovat)

rakytník, šípky...

planá zelenina” (čili plevele a bylinky) roste už z jara, března (některé i přezimují)

i s pěstováním se začíná poměrně brzy :)

a hodně zeleného (na esenciální aminokyseliny, organické minerály - hořčík...)


Léto

ráj na naše ovoce a zeleninku ^_^ (přestávám chodit nakupovat a to doslova :D)

ovoce - třešně, moruše, špendlíky (mirabelky), meruňky, švestky…

zelenina - (planá i pěstovaná) co si jen člověk představí :)

semínka - spíše jen pohanka, len a konopné (takový můj levný, ale přitom výživný základ)

ořechy -  jen na chuť :)


Podzim

ovoce - hrozny, broskve, kdoule, jablka, hrušky, a spousty dalších

zelenina - pěstovaná se pomaloučku začíná přeorientovávat na kořenovou

oříšky - dozrávají naše lískové, vlašské a další

semínka - začínám nakupovat klasiku (viz jaro)

a hodně zeleného


Zima

venku se najdou nejen šípky a mišpule, sklep je denně pod útokem

a také peněženka, pokud stále nemáte svůj jedlý ráj - rodový statek

ovoce - vedou vlastní jablka, hrušky a křížale

oříšky - opět vlastní vlašské a lískáče

semínka - kupovaná klasika

zelenina - spíše kořenová “a co ekozahradník dá” (viz jaro) a kvašená

s trochou snahy se dá stále najít planá zeleninka, i pod sněhem :)

a hodně zeleného

Jinak řečeno, jím hodně podle toho, co v ČR zrovna dozrává ^_^





A bonusy zdarma k prvním sedmy zasazeným stromům :D


Kuchařka aneb jak jím

Jaké přístroje používám aneb proč nepotřebuji velkou kuchyň

Kde nakupuji aneb proč nemusím chodit do supermarketů




Na závěr bych rád dodal toto:

U ovoce, zeleniny, oříšků a semínek je důležité, aby byly sklízeny co nejvíce zralé - nejvíce živin se v plodech tvoří týden až dva před dozráním, ale pouze pokud mají spojení s matečnou rostlinkou


Proto moc nedoporučuji tropické, španělské a pod. - jsou trhány zelené a často velmi chemicky ošetřené

- pak je tu velká ekologická stopa

- a ekonomická stránka věci - vždy je lepší podpořit naše zemědělce - svůj náROD


Ale všeobecně - zralý bio banán je zdraví prospěšnější než nezralé stříkané jablko...




“Nejedzte potravu s krvou, lebo budete ako zvery divé a mnohé choroby vás navštívia. Jedzte stravu čistú, ktorá rastie na poliach vašich, v lesoch a sadoch vašich, nadobudnete vy vtedy sily ohromné, sily svetlé a nepostihnú vás choroby a mučenia so strádaním.”

Prikázanie Boha Svaroga





Moje dlouhá a trnitá cesta? :)...círka 25 let jsem žil na maso/mléko/cukr/sůl/pečivové (konvenční) stravě s neutuchající potřebou vše vařit, dochucovat, dělat složitějším (prostě klasická snaha přechytračit přírodu, hrání si na...), zalívat tatarkou a kávou (největší boom přicházel po dvacátém prvním roku)...a pomalu, ale jistě jsem se loučil se zdravím (ok, práce v chemicko-stresovém průmyslu tomu taky pomohla, ale až zdravá výživa mi ukázala jak špatné prostředí to bylo)...pak jsem přecházel na vegetariánství a následně veganství ve snaze odkyselit organismus. Někdy v té době jsem objevil vitariánství...ze začátku jsem se přes rok trápil s klíčením luštěnin a obilovin, mixováním smooties, všem možným kombinacím ala sušeným plackám a raw tyčinkám, špatným pitným režimem...což bylo značně lepší (a chutnější) než konvenční strava, hodně mě to posunulo, ale nebylo to ono (což se začalo ukazovat postupně za pár měsíců)...a pak jsem narazil na jednoduché principy z přírody a poznal, že všechny ty super uper kombinace a podobné vychytávky jsou jen ztráta času, peněz a dokonalého zdraví tím nedosáhnu…a taky, že to chce ze začátku nějaký ten "zelený most" ^_^

Opravdu jen stačí pozorovat, jak je v přírodě vše jednoduché a přesto dokonale funkční...tak proč se to snažit pracně měnit na něco složitého a méně funkčního?

Rozepsáno to mám ZDE



Z knižní série Zvoníci cedry Ruska:
„Ale copak dobrého je na pití, kouření, nesmyslném a zhoubném trávení velkého množství masa zvířat, když tolik překrásného rostlinného je stvořeno speciálně pro výživu člověka?"
- Anastasia

„Veselému člověku připadá veselý celý svět.“ - Johann Wolfgang Goethe