„Mnoho si člověk přeje a přece málo potřebuje.“
- Johann Wolfgang von Goethe

Kuchařka je okopírována z přírody. 
Aneb proč vymýšlet novou, když už tu máme naprosto funkční řešení šité přímo na míru.


Na zahradě utrhneme (nebo od místního eko pěstitele koupíme) pár jablek či jiného ovoce nebo zeleniny, umyjeme a můžeme jednodruhově jíst :)


Jeden druh umytého ovoce či zeleniny odšťavníme a můžeme pít (nepolykat hned, ale "kousat" - důkladně proslinit)


Na 12 a více hodin namočíme v čisté vodě jeden druh oříšků nebo semínek, párkrát propláchneme a můžeme jíst (rozžvýkat na jemnou kašičku)
- na mokrý mák, len, konopné a další malé či tvrdé doporučím např. odšťavňovač Angel Juicer s homogenizačním pouzdrem (více ZDE)
- ale je možné použít i obyčejný mlýnek na mák (nebo i jiný s vhodným nástavcem), pokud možno s větší násypkou a důrkou
    - mák postačí na pár hodin namočit, nechat na sítku proschnout a pak se dá poměrně snadno pomlet
    - lněné semínko namočit tak na deset minut a vodu slít, aby nepustilo moc "slizu" (jinak se na mlýnku špatně mele)


Pohanka - snadno připravitelné a přitom výživné jídlo
Je potřeba světlá pohanka, mechanicky loupaná
Příprava pohanky:
- důkladně na sítku propláchneme
- namočíme pouze na 5-10 minut a vodu slijeme
- ponecháme ve tmě zhruba 8 až 12 hodin (tma je v případě pohanky zásadní, po celou dobu - krom samotného jídla :D)
- lehce propláchneme a ponecháme ještě pár hodin, než začnou vylézat klíčky (max 1 - 2 milimetry)
Takto připravenou jíme tak jednou,dvakrát za týden :)



Vše je hotové během několika málo minut se skoro žádným zašpiněným nádobím (vše jde umýt studenou vodou bez saponátu) a se skoro nulovou spotřebou elektrické energie (odšťavňovač za těch pár minut sežere nulanulanic). A ani není potřeba mít půl domu zaplněného různými ochucovadly, dochucovadly a já nevím čím vším možným...


Sečteno podtrženo: vše co tělo potřebuje (ovoce - jako palivo,  listovou zeleninu - stavební materiál, oříšky a semínka - omega 3 pro nervový systém) nám již příroda připravila jako hotové řešení, které není potřeba více zpracovávat (pokud je přirozeně pěstováno v přirozeném prostředí, čistém a zdravém). Vzhledem k destrukční průmyslové době je vhodné používat šetrné odšťavňovače, pokud nemáte dobré zuby tak si semínka šetrně pomlet a pomoci si zeleným mostem :)

Při vědomém stravování stačí sníst poměrně málo. Tělo si ze živé jednodruhové stravy umí vytvořit obří rezervy. Příroda to má opravdu dobře zmáklé :))



Co jím? aneb proč neřeším jídelníček

Jaké přístroje používám aneb proč nepotřebuji velkou kuchyň

Kde nakupuji aneb proč nemusím chodit do supermarketů

RodnáZeleň.zPolňáku.cz



"...
Bylo vám již dříve řečeno: „Cti svého nebeského Otce i svou Matku zemi a dodržuj jejich přikázání, abys žil dlouho na zemi.“
...
Poslechněte proto slova Boží: „Hleďte, dal jsem vám k obživě všechny rostliny celé země i s jejich semeny a všechny stromy s jejich plody a jádry a veškeré zvěři na zemi a ptákům ve vzduchu a vší havěti, co se po zemi plazí, jsem dal k obživě všechny zelené natě. Také mléko od všeho, co se pohybuje a na zemi žije, má být pro vás potravou; tak jako jim jsem dal zelené byliny, dávám vám jejich mléko. Ale maso a krev, která je oživuje nejezte. Jinak po vás budu požadovat vaši krev, v níž je vaše duše: budu po vás žádat všechna zabitá zvířata i duše všech zabitých lidí.
...
Ale já vám říkám: nezabíjejte lidi ani zvířata, ani potravu, kterou přijímají vaše ústa. Neboť když jíte živou potravu, i vy budete živí, ale když svou potravu zabijete, ona právě tak zabije vás. Neboť život plodí jen život a smrt plodí zase jen smrt. Neboť vše, co zabíjí vaši potravu, zabíjí i vaše tělo. A vše, co zabíjí vaše těla, zabíjí také vaše duše. Vaše těla jsou tím, čím je vaše strava, stejně jako váš duch je tím, čím jsou vaše myšlenky. Nejezte proto, co narušil oheň, mráz nebo voda. Neboť vařená, přemrzlá nebo nahnilá strava nechá stejně tak propálit, zmrazit nebo shnít i vaše těla. Nebuďte jako ten hloupý hospodář, který na svém poli zasel vařená, zmrazená a shnilá zrna. A přišel podzim a jeho pole nic nenesla. A jeho bída byla veliká. Ale buďte jako sedlák, který osívá pole živou setbou a ta pak nesou živé pšeničné klasy, které ho stonásobně odmění za zasetá zrna. Neboť vpravdě vám říkám, žijte jen ohněm života a nepřipravujte si stravu pomocí ohně smrti, který zabíjí vaši potravu a vaše těla a vaše duše též.“
...
Jezte vždy přímo z božího stolu: ovoce stromů, zrno a traviny polí, mléko od dobytka a včelí med. Neboť všechno ostatní je Satanovo a vede na cestu hříchu a nemocí až ke smrti, ale strava, kterou jíte z hojnosti božího stolu, dá vašemu tělu sílu a mládí a nepoznáte žádné nemoci. Stůl boží živil Metuzaléma až do vysokého stáří a říkám vám popravdě, když budete žít tak jako on, dá vám Bůh živých také tak dlouhý život na zemi. Vpravdě, pravím vám, Bůh živých je bohatší než všichni boháči na zemi a jeho plný stůl pestřejší, než nejbohatší hodovní tabule všech boháčů na zemi. Jezte proto po celý život se stolu Matky země a nikdy nepoznáte nedostatek. A jezte všechno tak, jak se na stole Matky země nachází. Nevařte a nemíchejte všechno dohromady, aby se vaše vnitřnosti nestaly dýmající bažinou. Neboť vám říkám popravdě, toto je v očích Pána odporné.
..."


(dodal bych, že z obilí jen původní nešlechtěné druhy v době nedostatku ovoce a jen občas na zahnání hladu...mléka jen tolik, aby mláďatům zvířat nepochybilo a pouze čerstvé, neupravené a volně na slunci pasoucích se nešlechtěných zvířat velikosti max člověka [kravské není složením vhodné], opět jen v případě nedostatku vhodnější stravy...med pouze včel nekrmených cukrem a daleko od chemických polí..."všechno tak, jak se na stole Matky země nachází")


Tak jako pravda je u zdroje, u pramene nejčistší, tak i strava je u člověka blížícího se k prameni poznání čistá a jednoduchá.
Hardus